Korisne informacije

Zašto se objekti označavaju sa katastarskom česticom, a ne standardno: ulica i kućni broj?
Prije nego što objekt dobije uporabnu dozvolu ne može se upisati u katastarske planove pa samim time ne može mu se pripisati ulica i broj. U toku izgradnje objekt se locira po katastarskoj čestici.

Zašto je pametno kupiti stan koji se tek počinje graditi, a ne kad je već dovršen?
Stan koji je u izgradnji možemo prilagoditi vašim zahtjevima u toku izgradnje. Prilagođavanje završenog stana iziskuje veća financijska sredstva i mogućnost da se određena promjena ne može izvršiti.

Tko mi jamči da će stan koji sada kupujem biti dovršen na vrijeme i u skladu s ugovorom?
VIZIJA GRADNJA se u ugovoru obvezuje da će rokovi i kvaliteta građevine biti ispoštovani. Svi objekti predani korisniku su sadržavali uporabne dozvole koje su dokaz besprijekorne izvedbe. U našem dugogodišnjem iskustvu većina objekata je dovršena prije roku.

Zašto su neke površine množene s nekim koeficijentima (0.25, 0.5, 0.75)?
Ako se površina množi s nekim koeficijentom (koeficijent je uvijek manji od jedan) znači da nije jednako vrijedna kao površina koja se ne množi s koeficijentom.

Kako znam da li je površina stana kojeg kupujem bruto ili neto?
Sve površine koje VIZIJA GRADNJA prodaje izračunane su kao neto površine (nisu uključene tlocrtne površine zidova, dimnjaka i ostalih kanala).

Htio bih pogledati stan na gradilištu. Kome da se obratim?
Na situacijama gradilišta označeni su položaji gdje se nalazi uprava gradilišta. Tamo se nalazi voditelj gradnje ili šef gradilišta koji će vam pomoći pri obilasku vašeg stana i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Zašto stan u izgradnji ne mogu staviti pod hipoteku za dobivanje kredita?
Objekt u izgradnji ima pravomoćnu građevinsku dozvolu dok se elaborat o etažiranju i uporabna dozvola dobivaju tek po završetku radova i obavljenom tehničkom pregledu objekta. Po dobivanju dokumenata isti se predaju u gruntovnicu koja izvrši uknjižbu bez koje nije moguće dokazati vlasništvo nad nekretninom a samim time ni hipoteku na nekretninu.

Da li je u cijeni stana uključen porez?
U cijenu stana je uključen PDV dok porez na promet plaća kupac u roku od 30 dana od sklapanja ugovora. Porez na promet nekretninama plaća se samo za pripremu građevinskog zemljišta i iznosi 5% odnosno (informativno) oko 1% konačne cijene stana.

Koliko iznosi minimalan iznos koji se mora uplatiti kao polog pri sklapanju ugovora?
Minimalan iznos za dobivanje ugovora o kupnji stana je 10% od ukupne cijene stana.

Gdje se ovjeravaju sklopljeni ugovori?
Sklopljeni ugovori se ovjeravaju kod Javnog Bilježnika.

Da li primate kredite i kojih banaka?
Prihvaćamo kredite bilo koje banke koju kupac izabere.

Da li je potrebna zamjenska građevina za podizanje hipoteke?
Najčešće je potrebna.

Što donijeti na primopredaju stana?
Obavezno sa sobom ponijeti primjerak ugovora o kupoprodaji, te podmiriti sva dugovanja po tom ugovoru.

Zašto stan koji kupujem nije upisan u gruntovnicu?
Nakon što se stambena zgrada dovrši potrebno je ishodit uporabnu dozvolu. Ona je preduvjet da se može početi izrađivati elaborat etažiranja. Nakon što se elaborat etažiranja preda u gruntovnicu treba čekati rješavanje predmeta što može potrajati nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Nakon što se elaborat etažiranja potvrdi, stambena građevina se upisuje u gruntovnicu.

Na što paziti kod kupnje stana?
Svaki stan mora imati uporabnu dozvolu (ako se kupuje dovršen), ateste svih ugrađenih uređaja (bojler, klima uređaj ...).

Programski paket

Usluga projektiranja

Login Form